řecká kuchyně
řecká kuchyně
Řecká kuchyně je velmi rozmanitá a poskytuje bohaté uspokojení jak milovníkům masa, tak vegetariánům. Její sláva je přitom stará několik tisíc let. Přesně řečeno, řecké kulinářské umění má 4000 let starou historii. Pokrmy jsou jakousi směsicí kuchyní různých států. Když smícháte jídla z Evropy, přimícháte k tomu kapku Malé Asie a okořeníte to špetkou Arábie dostanete řeckou kuchyni.
Klasická řecká kuchyně je velice chutná a zdravá. Její základ tvoří především zeleninové saláty,kvalitní maso, ryby a všudepřítomný olivový olej. V řeckém jídelníčku je možno najít osm hlavních druhů oliv. Často se setkáme s restovanými paprikami a vinným octem. Pro milovníky mléčných výrobků je zde vynikající ovčí sýr Feta, jehož náhražka se u nás prodává jako balkánský sýr. Na rozdíl od většiny Evropy, která ctí tradici bochníku bílého chleba, řecký kuchař stále používá plochý a kulatý chléb pita. Proslulost zdejší kuchyně je postavena na čtyřech jednoduchých tajemstvích - jídla se vždy připravují z čerstvých ingrediencí, používá se mnoho bylinek a zeleniny, nechybí proslavený řecký olivový olej a hlavně, pokrmy jsou jednoduché.
Mezi tradiční řecká jídla patří moussaka, což je nákyp s baklažány a mletým masem. Peče se v troubě a po vytažení se zalije hustou bešamelovou omáčkou a ochutí skořicí. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o tzv. suvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli. Zajímavým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku. Když vám číšník nabídne pokrm keftedakia, můžete vsadit boty na to, že vám přinese karbanátky ze skvělého hovězího masa.
Řecká vína, alkohol i jiné nápoje: Řecko je místem, kde se narodil Dionýsos, patron vína. Proto není divu, že řecká vína patří mezi nejlepší na celém světě. Právem se objevovala na stolech předních evropských panovníků.